vineri, 8 aprilie 2011

Insomnia

Intr-o postare anterioara am zis ca somnul este o strategie importanta de combatere a depresiei. Dar ce ne facem cand acesta nu vine, cand nu ne putem folosi de el, cand nu putem adormi? Insomnia poate deveni un adevarat cosmar cand ceasul ticaie in noapte, iar dumneavoastra inca sunteti treaz.Iata cateva recomandari care va pot ajuta sa adormiti mai usor.
·         Mancarea – apelati la niste gustari inainte de ora culcarii, mancati o bucatica de carne de pui  sau o banana.Aceste alimente contin triptofan, un aminoacid din care organismul produce serotonina, o substanta chimica din creier care va ajuta sa dormiti.Dar Portia trebuie sa fie mica, altfel stomacul plin va va tine treaz!Triptofanul se mai gaseste si in lapte- beti un pahar cu lapte cald cu putina miere.Scortisoara are si ea usoare proprietati sedative.Evitati mesele copioase seara, cat si condimentele, care va pot irita stomacul.
·         Rutina – adoptati o rutina rigida, treziti-va la aceeasi ora in fiecare zi, indifferent de numarul de ore dormite peste noapte.In weekend nu leneviti in pat, urmati acelasi program, astfel incat organismul sa-si pastreze rutina in fiecare saptamana.Incercati sa nu motaiti in timpul zilei .
·         Trucuri in pat – cand v-ati intins in pat, imaginati-va ca aveti picioarele grele si amortite, simtiti cum va scufundati in asternuturi, apoi ganditi acelasi lucru despre gambe si urcati lent spre cap, astfel incat sa simtiti intregul organism greu si relaxat- idea este sa va linistiti treptat, de la crestet pana la varful degetelor de la picioare. Daca inca mai sunteti treaz dupa acest exercitiu, numarati oi- idea de exercitiu repetitive si monoton al creierului este foarte valabila!Daca preferati muzica, ascultati ceva relaxant, calmant, in surdina.
·         Dormitorul propice somnului- pregatiti-va dormitorul pentru somn, tonurile de culoare albastra sunt linistitoare, pernele, lenjeria de pat, salteaua, trebuie sa fie commode. Incercati sanu aveti acces visual la ceas, altfel veti fi stresat de faptul ca orele trec si dvs. nu mai adormiti. Aveti grija ca in camera sa nu fie prea cald, iar umiditatea aerului sa fie propice
·         Evitati – efortul fizic cu cel putin 4 ore inainte de culcare caci este stimulant, bauturile cu cofeina inainte de culcare cu 4-6 ore, consumul de alcool seara- chiardaca va ajuta sa adormiti mai repede efectele dispar cu repeziciune si sunteti predispus  sa va treziti peste noapte, fumatul- nicotina stimuleaza sistemul nervos central.

SOMN USOR.

Un comentariu:

  1. Va multumim pentru sfaturile bune pe care ni le-ati impartasit!Unii dintre noi au nevoie de astfel de sfaturi, si asteptam sa mai postati si alte lucruri interesante

    RăspundețiȘtergere